Έφτασε η ώρα που τα σχολεία θα ανοίξουν και για τους πιο μικρούς μαθητές, με έναν διαφορετικό τρόπο, σε νέες, ιδιαίτερες συνθήκες που ενδέχεται να «ξενίσουν» ή και να απωθήσουν τα παιδιά που, στην πλειοψηφία τους, ανυπομονούσαν τόσο να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς και να ξαναδούν τους φίλους τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά παρακολουθούσαν διαδικτυακά μαθήματα, οπότε δεν έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την μαθησιακή διαδικασία (όπως συμβαίνει π.χ. το καλοκαίρι). Έτσι, πιθανότατα θα ενταχθούν πιο εύκολα στους ρυθμούς της διδασκαλίας και του διαβάσματος των μαθημάτων στο σπίτι.
Αυτό που χρειάζεται να τροποποιηθεί είναι τα ωράρια ύπνου, αφύπνισης, γευμάτων, καθώς και τους τρόπους απασχόλησης εντός και εκτός σπιτιού, όπως ήταν κατά την σχολική περίοδο, προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν ότι επανέρχεται η σχολική ρουτίνα και ό,τι αυτό συνεπάγεται (εξωσχολικές δραστηριότητες, λιγότερος χρόνος στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθημερινό διάβασμα στο σπίτι κ.ά.) για την καθημερινότητα τους.
Στην περίπτωση που κάποια παιδιά δεν είχαν ενημερωθεί για τους λόγους για τους οποίους κληθήκαμε να πατήσουμε «παύση» στην ζωή όπως την ξέραμε, πλέον κρίνεται απαραίτητο οι γονείς να τους μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για τον κορωνοϊό. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και θα μεταφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν και τις εντυπώσεις τους από το χρονικό διάστημα που πέρασε, οπότε είναι προτιμότερο να έχουν ενημερωθεί από εμάς τους ίδιους.
Χρειάζεται να μιλήσουμε με τα παιδιά εκ των προτέρων για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως με τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν (π.χ. διαλείμματα ανά τμήμα, θρανία σε αποστάσεις, λιγότεροι μαθητές, μαθήματα ανά δύο μέρες κλπ.) αλλά και με τους κανόνες που θα πρέπει να τηρήσουν (π.χ. πλύσιμο χεριών, όχι ομαδικό παιχνίδι κλπ.). Είναι σημαντικό να τους δώσουμε τον χρόνο αυτό για να προετοιμαστούν και να συζητήσουν περαιτέρω μαζί μας.
Το σημείο το οποίο χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα σαν γονείς είναι τα συναισθήματα που θα προκαλέσει αυτή η επιστροφή στα παιδιά. Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αντιδράσεις τους, για τον θυμό τους, για την απογοήτευσή τους, για την δυσκολία τους να δεχτούν και να αποδεχτούν όποιες αλλαγές. Ας είμαστε δίπλα τους, να τα ακούσουμε και όχι να τα πείσουμε, να τα βοηθήσουμε να απελευθερώσουν το «φορτίο» τους και όχι να τα κατακλύσουμε με ερωτήσεις και συμβουλές και, ας τους δείξουμε την εμπιστοσύνη μας ότι θα είναι καλά και θα το αποδεχτούν. Γιατί τα παιδιά πάντα βρίσκουν τον τρόπο να διαχειρίζονται όποια δυσκολία κληθούν να αντιμετωπίσουν και προσαρμόζονται, πολλές φορές, καλύτερα κι από εμάς τους ενήλικες.