Οι καθημερινές πιέσεις της ζωής που αντιμετωπίζουμε είναι αναπόφευκτες. Η συχνή επανάληψη της αγχώδους ανταπόκρισης, δημιουργεί σταδιακά μια προδιάθεση για ασθένειες. Ωστόσο, για χάρη τόσο του αγέννητου μωρού της όσο και της οικογένειάς της, η μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να είναι σε θέση να διατηρεί την ισορροπία της.
Όταν μια έγκυος γυναίκα είναι αγχωμένη, πιεσμένη ή φοβισμένη, τότε οι ορμόνες του άγχους που απελευθερώνονται στο αίμα της περνούν από τον πλακούντα στο μωρό. Το αγέννητο μωρό ανταποκρίνεται στο άγχος που βιώνει η μητέρα του με παρόμοιο τρόπο. Υπό έντονα στρεσογόνες συνθήκες, το έμβρυο ενεργοποιεί τη δική του ανταπόκριση «πάλης ή φυγής», ενώ πολλές φορές αυτή η αντίδραση το φέρνει σε κατάσταση εξάντλησης.
Θα ήταν καλό οι μέλλουσες μητέρες να παρατηρήσουν τις πιέσεις που δέχονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς επίσης και τις αντιδράσεις που εμφανίζουν τα μωρά τους. Από τη στιγμή που το αγέννητο μωρό είναι ένα πλάσμα με ένα σημαντικό επίπεδο συνειδητότητας, ευαισθησίες, δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις, μπορεί να βιώσει ευχαρίστηση, πόνο, άγχος και ηρεμία, ανταποκρινόμενο στις εμπειρίες και τις αντιδράσεις της μητέρας του.
Το αγέννητο μωρό δεν είναι σε θέση να ασκήσει κάποιον έλεγχο στις επιλογές, στα βιώματα ή στις αντιδράσεις της μητέρας του απέναντι στον κόσμο και, γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να ελέγξει τις αισθήσεις που βιώνει. Αν η μητέρα αισθάνεται αγχωμένη, το μωρό νιώθει ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. Είναι αδύνατον να εξασφαλίσουμε ότι η ζωή μας δεν θα έχει καθόλου άγχος, μπορούμε όμως να μάθουμε πώς να ελέγξουμε καλύτερα την αντίληψη και την απόκρισή μας στις διάφορες, συχνά, στρεσογόνες προκλήσεις της καθημερινής ζωής.
Πώς θα μειώσει η μέλλουσα μητέρα τις βλαβερές επιδράσεις του άγχους στην ίδια και στο μωρό της;
· Κάθε φορά που βιώνει μια στρεσογόνα κατάσταση, ας πάρει μερικές βαθιές, αργές αναπνοές. Ας αισθανθεί τον εαυτό της να γεμίζει οξυγόνο το σώμα το δικό της και του μωρού της.
· Ας κάνει η μέλλουσα μητέρα μασάζ στην κοιλιά της, όταν παρατηρεί ότι αισθάνεται αγχωμένη. Καθώς τρίβει την κοιλιά της, ας διαβεβαιώσει το μωρό της ότι είναι και οι δύο καλά.
· Ας αφιερώσει καθημερινά χρόνο να χαλαρώνει.
· Ας φροντίσει να έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη φύση με περιπάτους.
· Ας κάνει ένα ζεστό, αρωματικό μπάνιο.
· Ας ακούει μουσική χαλαρωτική που την κάνει να αισθάνεται γαλήνη και ευτυχία.
· Ας προσπαθεί να γυμνάζεται καθημερινά με χαλαρωτικές και όχι απαιτητικές μορφές άσκησης (χορός, γιόγκα κ.ά.), προκειμένου να αποβάλει την ένταση της καθημερινότητας και να μην την απορροφά.
· Ας μοιραστεί την αγκαλιά κάποιου αγαπημένου της προσώπου.
· Ας δοκιμάσει το διαλογισμό, μια διαδικασία κατά την οποία οι καρδιακοί παλμοί επιβραδύνονται, η αρτηριακή πίεση εξομαλύνεται, η αναπνοή ηρεμή και τα επίπεδα των αγχογόνων ορμονών πέφτουν. Ο διαλογισμός βοηθά να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις αγχογόνες καταστάσεις και να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα στις προκλήσεις της ζωής.
Η βίωση μιας εγκυμοσύνης όσο το δυνατόν πιο ήρεμης, γαλήνιας και χαλαρής, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να προσφέρει μια μητέρα στο μωρό της, καθώς θα του έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες της ζωής με ψυχραιμία, αισιοδοξία και χαμόγελο.
Βιβλιογραφία:
Chopra D., Simon, D., Abrams, V., (2006). Τέλειο ξεκίνημα, Ευτυχισμένη ζωή. Εκδόσεις: Έσοπτρον
Μάρη, Ι. (2004). Ευγονία: Προγεννητική Αγωγή. Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη. Εκδόσεις: Πύρινος Κόσμος