Τι σημαίνει αγάπη; Η λέξη αγάπη είναι πολύσημη, έχει πολλές διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες για τον καθένα μας καθώς την αντιλαμβανόμαστε με έναν εξατομικευμένο βιωματικό τρόπο.

Η αντίληψη και η νοηματοδότησή μας για την αγάπη διαμορφώνεται από το πώς την έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία, από το πώς μας την εξέφραζαν οι γονείς μας, πώς μάθαμε εμείς να την εκφράζουμε και να την επικοινωνούμε στους γύρω μας και ποιοι από αυτούς τους τρόπους ήταν αποδεκτοί, ποια ήταν τα γενικότερα ερεθίσματά μας, τι μας έλεγαν οι φίλοι μας, τι βλέπαμε στις ταινίες, τι διαβάζαμε στα μυθιστορήματα, τι μας διηγούνταν οι γονείς και οι παππούδες μας για την αγάπη, τις δικές τους ιστορίες αγάπης κ.ά.. Επομένως, όλοι έχουμε στο μυαλό μας ένα τελείως διαφορετικό νόημα για την αγάπη, διαμορφούμενο μέσα από ποικίλα βιώματα και εμπειρίες.

Για παράδειγμα, το συναντάμε στη θεραπεία ζεύγους, όπου έρχεται ένα ζευγάρι και λέει ο άντρας στη γυναίκα «Μα δεν μ’ αγαπάς» και του απαντάει εκείνη «Μα εγώ σου λέω σ’ αγαπώ κάθε μέρα» και ο σύζυγος ανταπαντά «Δεν θέλω να μου λες σ’ αγαπώ, θέλω να μου φτιάχνεις κάθε μέρα πρωινό. Αυτό ξέρω εγώ ότι είναι αγάπη.» Και η γυναίκα λέει «Θέλω κάθε φορά που γυρνάς από την δουλειά, να μου δίνεις ένα φιλί. Αυτό είναι αγάπη για μένα.»

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η αγάπη είναι ένα υποκειμενικό βίωμα για τον κάθε έναν από εμάς. Αλλά πώς θα γίνει να μάθουμε και να κατανοήσουμε το τι σημαίνει αγάπη για τους γύρω μας και τον καθένα ξεχωριστά; Δεν έχουμε παρά να το ρωτήσουμε! «Πώς σου αρέσει να σου δείχνω την αγάπη μου;» «Τι σημαίνει αγάπη για σένα;»

Ένα ωραίο ξεκίνημα είναι να αρχίσουν να διηγούνται οι σύντροφοι μεταξύ τους τις ιστορίες αγάπης που έχουν στο μυαλό τους, τις ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσαν, ποιοι είναι οι μύθοι που έχουν μέσα τους για τον έρωτα. Κάποια πράγματα, φυσικά, μπορεί να μην είναι εύκολα ή εφικτά, αλλά η αγάπη κρύβεται στα πολύ πολύ μικρά, τα καθημερινά, τα απλά πράγματα της ζωής. Δεν χρειάζεται λουλούδια, αρώματα και μεγάλες υποσχέσεις · χρειάζεται ένα τρυφερό άγγιγμα στον ώμο, ένα απρόσμενο φιλί, ένα δείπνο – έκπληξη στον αγαπημένο μας που γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, ένα «πιστεύω σ’ εσένα, μπορείς να τα καταφέρεις» και ό,τι βάλει στο νου του ο καθένας. Μπορεί να είναι πράγματα που ούτε πηγαίνει το μυαλό μας πολλές φορές και που δεν είναι καθόλου δύσκολο να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας.

Για σένα, λοιπόν, τι είναι αγάπη; Γνωρίζουν οι αγαπημένοι σου άνθρωποι με ποιους τρόπους σου αρέσει να δέχεσαι την αγάπη; Για τους άλλους τι σημαίνει αγάπη; Πώς τους την προσφέρεις και πώς ανταποκρίνονται σε αυτήν; Επιχείρησε να μάθεις και σίγουρα θα εκπλαγείς!