Καλωσορίζουμε το καινούριο!

Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, με τα δύσκολα και τα εύκολα, τα άσχημα και τα όμορφα, τα πικρά και τα γλυκά. Τι θα πάρουμε μαζί μας και τι θα αφήσουμε πίσω μας από το χρόνο που πέρασε;

Τι καινούριο μάθαμε για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον κοντινό μας κύκλο; Ίσως χρειαστεί να αφήσουμε πίσω κάποια σχέση που μάς πλήγωσε… Ίσως γνωρίσαμε καινούριους ανθρώπους που μάς στήριξαν και εξακολουθούν να μάς στηρίζουν, ακόμα κι αν δεν μας γνωρίζουν αρκετά… Από όλους τους ανθρώπους έχουμε να διδαχτούμε ένα μάθημα, που θα μας κάνει σοφότερους για τη ζωή. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να συγχωρέσουμε, να αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε για να έρθουν νέοι άνθρωποι και νέες εμπειρίες που θα διανθίσουν τη ζωή μας.

Πώς περάσαμε το χρόνο μας; Είχαμε ασχολίες που μάς γέμιζαν και ομόρφαιναν τη ζωή μας ή ανυπομονούσαμε να περάσουν οι ώρες για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας; Ας προσπαθήσουμε, από την νέα χρονιά, σε ό,τι κάνουμε να βάζουμε την καρδιά μας, την αγάπη μας, την καλή μας διάθεση, όλο μας το «είναι» και όλες οι δραστηριότητές μας θα φαίνονται σαν παιχνίδι.

Τι κάναμε αυτήν τη χρονιά για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι; Προσφέραμε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα παιχνίδι, ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον που το έχει ανάγκη; Δεχτήκαμε τα «δώρα» που μάς προσέφεραν οι άλλοι με τόση αγάπη; Αποκαταστήσαμε τη σχέση μας με κάποιον άνθρωπο που δεν τα πηγαίναμε και τόσο καλά;

Αν ακτινοβολούμε γαλήνη, αισιοδοξία και θετική διάθεση, θα παρατηρήσουμε ότι συνεχώς θα μάς συμβαίνουν θετικά γεγονότα. Κι αν ακόμα παρουσιαστεί κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρνητικό, θα ανακαλύψουμε, εκ των υστέρων, ότι, τελικά, έγινε για το καλό όλων μας. Ας μην φοβόμαστε να «πέσουμε» γιατί αργά ή γρήγορα θα σηκωθούμε και θα προχωρήσουμε.

Γι’ αυτό, αυτή τη νέα χρονιά ας προσπαθήσουμε να μείνουμε ανοιχτοί ∙ στους νέους ανθρώπους, στις νέες πληροφορίες και καταστάσεις, στις νέες ευκαιρίες. Κάθε τι που μάς προσφέρεται είναι ένας θησαυρός. Η ζωή από μόνη της είναι ένα δώρο ∙ γι’ αυτό, θα μπορούσαμε να θέσουμε σαν στόχο της καινούριας χρονιάς να την γνωρίσουμε ξανά, με νέους όρους, να τη ζήσουμε ενεργά, παρόντες, δημιουργώντας με αγάπη για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά που θαυμάζουν, εντυπωσιάζονται και συγκινούνται από τα πιο απλά πράγματα – με μια χιονονιφάδα, με τα πουλιά στον ουρανό, με μια ηλιαχτίδα – σαν να τα βλέπουν όλα κάθε φορά για πρώτη φορά.