Ένα φαινόμενο που παρατηρούμε πολύ συχνά είτε γύρω μας είτε και σε εμάς τους ίδιους είναι η μεγάλη δυσκολία να προβούμε σε αλλαγές στη ζωή μας, όχι απαραίτητα μεγάλες (π.χ. σπίτι, δουλειά κλπ.) αλλά ακόμα και μικρές, καθημερινές (συνήθειες, συμπεριφορές, τρόπους αντίδρασης).

Μπορεί να έχουμε κουραστεί στην τωρινή μας κατάσταση, να νιώθουμε σε αδιέξοδο, να γνωρίζουμε ακριβώς τι και πώς πρέπει να κάνουμε ή να διαφοροποιήσουμε, να έχουμε πολλά κίνητρα που μας δίνουν την απαραίτητη ώθηση και δύναμη και, φυσικά, να έχουμε επίγνωση των ωφελειών που θα προκύψουν στην ζωή μας με αυτές τις αλλαγές. Αλλά, ωστόσο, κάτι μας εμποδίζει, κάτι μας κάνει να παραμένουμε με τα πόδια κολλημένα στο έδαφος, μην μπορώντας να ξεκολλήσουμε ούτε για να πραγματοποιήσουμε το πρώτο και βασικό βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής.

Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ότι έχουμε συνδυάσει μέσα μας την αλλαγή με κάτι δυσάρεστο, ίσως πόνο ή και πένθος για την απώλεια της παρούσας κατάστασης · θεωρούμε, δηλαδή, ότι αν αλλάξουμε, θα «πονέσουμε» πολύ, ίσως και περισσότερο απ’ όσο αν παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αμφιταλάντευση μέσα μας, από τη μία θέλουμε να αλλάξουμε γιατί ίσως να είναι καλύτερα και από την άλλη φοβόμαστε την αλλαγή γιατί μπορεί να μας δυσκολέψει. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε συνηθίσει, αυτό που μας έχει βολέψει, ακόμη κι αν υποφέρουμε μέσα σ’ αυτό, αλλά τουλάχιστον μας είναι οικείο.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε να συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, δραματικό, από τα γεγονότα που ταρακουνάνε τη ζωή κάποιου ανθρώπου (κάποια απροσδόκητη ασθένεια, απώλεια κ.ά.), όπου δεν έχει άλλη επιλογή πλέον από το να αλλάξει, να κάνει επιτέλους αυτό το κάτι διαφορετικό που ανέβαλλε τόσο καιρό.

Για να μην φτάνουμε, λοιπόν, στο απροχώρητο ή να περιμένουμε να γίνει κάτι τόσο τραγικό που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε, είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση συνδέοντας την επιθυμητή κατάσταση με άφθονη ευχαρίστηση και ικανοποίηση, αισιοδοξία, προσμονή και χαρά, να αφήσουμε πίσω μας τον φόβο και να τολμήσουμε την αλλαγή που βαθιά μέσα μας ξέρουμε πόσο πολύ θα μας ωφελήσει και θα μας βοηθήσει να τροποποιήσουμε την ζωή μας.

Μην καθυστερείς άλλο, ξεκίνα σήμερα, τώρα, φτιάξε ένα πλάνο με το κάθε βήμα που θέλεις να πραγματοποιήσεις αλλά και ένα χρονικό περιθώριο για να το υλοποιήσεις, σύνδεσε όλα τα ευχάριστα συναισθήματα που σε ενθουσιάζουν με την επιθυμητή κατάσταση, μπες στην δράση και δες την ζωή σου να αλλάζει!